2015 5. nap útleírás: Sátoraljaújhely – (Makkoshotyka) – Komlóska, lejárók:Borsi, Balázs és Márton

Katolikus ifjúsági zarándoklat

2015 5. nap útleírás: Sátoraljaújhely – (Makkoshotyka) – Komlóska, lejárók:Borsi, Balázs és Márton

Összefoglalás:
Táv: 22,24 km emelkedés: 937m lejtés: 844m
Térkép: (//turistautak.openstreetmap.hu/magasutv.php?ido=1434369876)
Idő: nekünk 7-8h, BÚval ~8h.
BÚ-táppal Makkoshotykán tudunk találkozni (de útközben is van, amikor aszfalton megyünk át).
Terep: erdő/árnyék: 80-90%, végig jellemzően le-föl a hegyoldalban, de sosem a csúcson; a végén a mező jó napos.
Lábbeli: bakancs/túracipő, esetleg túraszandál, himi-humi lábbeli nem jó.
Öltözködés: Olykor csalánoson, bokros részen megyünk át.
Kiscsopi, mise: mindkettőre van tér.
Térerő: Komlóskán, ill. a település környékén nincs térerő. Telefonálni csak a falu közepén álló, egy db matáv-telefonfülkéből lehet.

Útleírás:

A Piaristák templomától indultunk a zöldön, majd a térképpel ellentétben (PK+) helyett folytatás a kék jelzésen egészen Makkoshotykáig. Az útvonal jellemzően kellemes le-föl a hegyoldalon az erdőben, fák árnyékában. Érdekessége, hogy soha nem visz fel a csúcsokra, azt mindig „kerülgeti”. Az elindulástól számítva kb. 1-1,5 órára található az erdőben egy nagy fa, rajta nemzeti színű szalagokkal: a Rákóczi-fa. Később erdőtelepítés lassíthat rövid területen minket: kikerüljük, vagy létrázunk 2x, eldönthető. Továbbmenve egyszer „völgybe szállunk”. Elérve Makkoshotykára (ha jól emlékszem kb. 4 óra idáig), lehet a Meczner-sírboltnál ebédelni és kiscsoportozni kb 4 csoportnak, a többiek a szomszéd telken és a templomudvarban tudnak leülni. (Ha esetleg Rockeréknek sikerülne „leboltolni”, hogy sírbolt és a templom között található, szépen felújított Meczner-vadászkastély udvarára beülhessünk, az nagyon király lenne.) A településről kifelé van kút.

Makkoshotyka és Komlóska között is eleinte erdőben megyünk. Az indulás után egy hegyet mászunk meg, „felérve” a felére, a Rákos-kútnál szépen kiépített padok és egy nagy kereszt van, ha szeretnénk misézni. Az út további részében semmi extra. Majd a kékről áttérünk a K+-ra. Ez egy „hajszálnyit” van csak eldugva a fák között, itt figyelnünk kell majd. A K+ egy hosszabb mezőn visz végig, jellemzően ritkák, s ha vannak is, nem látni a jelzéseket. A mezőn jól tűz a nap!!! Az út végén egy pincesor között érkezünk be Komlóskára, ahol kb. a falu közepén van a szállásunk. Szép falu, ideális pihenőhely.