2017 1. nap lejárás: Gyimesbükk: „all the time”, lejárók: Borsi és Hídvégi Tomi

Katolikus ifjúsági zarándoklat

2017 1. nap lejárás: Gyimesbükk: „all the time”, lejárók: Borsi és Hídvégi Tomi

2017 1. nap lejárás: Gyimesbükk: „all the time”, lejárók: Borsi és Hídvégi Tomi

Indulás Gyimesbükk széliről az ezeréves határról. Esetleges kiscsopi, evés és mise után a Kontumáci Kápolnától veszi utunk kezdetét. (Ez egy emlékhely, ahol kis kápolna áll, emlékházzal, szabadtéri misehelyszínt is kialakítottak. (Tér van, és tiszta pottyantós.) Egy szekérúton haladunk majd kényelmes sétával fel a hegyre. Ha visszafelé nézünk, láthatjuk a Rákóczi-vár romjait a távolban, illetve a vasútvonalat.

Később elkezdünk felkapaszkodni Bilibók-tetőre (kicsit árnyékos, de inkább napos!) néhány kalyiba mellett. A hegy tetején egy II. világháborús, homokkőbe faragott emlékmű áll a 4. székely határőr-zászlóalj elesett katonái tiszteletére. Az egyik kis fakereszt hirdeti, ide temették az elhunytakat. Talán egy rövid ima belefér itt.

A gerincen lenne tér kiscsoportozni, de árnyék kevés van. Javaslat: vagy indulás előtt, de inkább az iskolába érkezés után lenne érdemes, közben lehet lábat pihentetni.

A gerincen haladunk tovább hol fel, hol le (lankásnak is mondható) utunkon. Majd eltűnik az ösvény, s elindul a freestyle. (Lényegében egy „majdnem egész kört” teszünk a gerincen, balra látjuk a már megtett utat, a falut valahol a mélyben, inkább jobb kézre.) Ha ügyesek vagyunk, egy hegyi gazdasághoz lyukadunk ki. Mellettük fogunk leereszkedni a kaszálatlan (min. derékig érő vadvirágos) mezőn (allergiagyógyszer és bakancs elő!) egészen az elhagyatott kalyibákig, onnan pedig egy patakocska medrében egy ösvényig, mely a faluba vezet; épp a Szent Erzsébet kápolnához. Ha szeretnénk, bemehetünk, talán beférünk; nagyon kis takaros, rendben tartott misehely, ahol vannak szertartások. (A szomszédban lakik a sekrestyés néni, csengő a kutya, megbeszéltük vele, hogy lehet, hogy belépnénk egy imára aug. elején.)

Innen a falun belül gyalogolunk már (hosszú, poros úton a főútig, majd az aszfalton). Gyimesbükk hosszú falu! Elhaladunk közben a hatalmas vasútállomás mellett is, majd cél az iskola épülete.

(Javaslat: az aszfaltos részt betegszállítóval lehetne csökkenteni.)

Szintkülönbség: kb. 750m – kb. 1280m – kb. 750m
Táv:15 km, kb. 6 óra

Felszerelés: naptej, kendő/kalap, bakancs, víz.
Ha esni fog, csúszós lesz.

– Az terep olyan, hogy túraszandálban kényelmesen felsétálható a gerincen egészen az ereszkedésig, onnan bakancs kell. Szóval lehet azt mondani, hogy aki akar, hozhat magával szandált, de vannak kötelező bakancsos szakaszok.

– Leégés ellen (fehér bőrűek előnyben!) arra gondoltam, hogy (mint a vízitúrásoknál) nem árt valami fehér bő ing, nagy kendő…

– Sok folyadékra lesz majd szükség.

2017 1. nap lejárás: Gyimesbükk: „all the time”, lejárók: Borsi és Hídvégi Tomi