2017 – Második barátlevél

Katolikus ifjúsági zarándoklat

2017 – Második barátlevél

2017 - Második barátlevél

Kedves Barátunk!

„Isten szólt: Legyen világosság! És lett világosság. Látta Isten, hogy a világosság jó. Elválasztotta a világosságot a sötétségtől, és elnevezte a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának. Akkor este és reggel lett: egy nap.”
A Biblia első mondatai kezdődnek így. Isten a teremtés első lépéseként megalkotja a világ első szabályát, ami alapján elkülönítjük a nappalt és az éjszakát. Erre a szabályra úgy gondolunk, mint a természet törvényére, no de a törvény annyit jelent valójában, hogy nagyon erős szabály. Aztán vannak ennél gyengébb szabályok is, mint például, hogy ne szaladj át a piroson a zebrán. Valószínűleg már volt rá példa, hogy megsértetted. Szabály az is, hogy ne puskázz dolgozatírás közben, sőt az is, hogy vasárnap menj misére. De az is szabály, hogy aki hatost dob a Ki nevet a végénben, az újra dobhat.

Ebből a pár példából is látszik, hogy szabályok vesznek minket körül mindenfelé, amerre lépünk. Ezek a szabályok néha feltűnőbbek, néha észre sem vesszük őket, annyira beépültek az életünkbe. Szabályokat alkot a társadalom számunkra, a családunk, az iskolánk, de még egy társasjátékhoz is szabályok kellenek, hogy tudjunk vele mit kezdeni. Van, hogy egy szabályt könnyen elfogadunk, indokoltnak tartunk. Van olyan, hogy furcsáljuk, de mégis elfogadjuk. Viszont olyan is előfordul, hogy egy szabályt megkérdőjelezünk, sőt szembefordulunk vele, akár meg is tagadjuk, és új szabályt alkotunk, vagy legalábbis teszünk érte, hogy új szabály kerüljön a régi helyébe. Az idei Barátok Útján szabályokról, rendről, lázadásról, a szabályok mögötti értékekről, a szabályok elfogadásáról, vagy éppen felrúgásáról fogunk gondolkodni közösen.

Zarándokútra megyünk Erdélybe. A történelmi Magyarország legkeletibb határától indulunk, ahol 1000 éven keresztül védték az országot, és egészen Csíksomlyóig gyaloglunk, a magyarság lelki életének egyik központjáig. A vidék rengeteg ősi történetet, tudást rejt, amelyekre ha figyelünk, feltárulnak és megmutatkoznak előttünk. A régi tájak, a mesés szimbólumok, a Gyimesek magas, de szelíd csúcsai segítenek lelki zarándokutunkon, hogy közelebb kerüljünk ahhoz, akihez valójában indulunk.

Ahogy a régi barátok is mondták: „Kezünkben bot, derekunk felövezve, mert már indulnánk!”

Gyere velünk, barátkozni hívunk!

Petényiné Fehér Borka és Petényi Mirkó

Az Út

Utazás:
Augusztus 5-én 16 órakor gyülekezünk a budapesti Piarista Gimnáziumban (Budapest, Piarista utca 1.). Kérünk, hogy 16 óráig érkezz meg a gimnáziumba, hogy a csoportok megalakulhassanak. Innen este 8-kor indulunk el buszokkal Gyimesbükkre.

Amennyiben vonattal jössz, és aggódsz, hogy Budapesten hogyan találsz a gimnáziumhoz, írj emailt vagy hívj telefonon minket, és megszervezzük, hogy legyen, aki a pályaudvarról átkísér a gimnáziumba. Fontos, hogy csomagolj külön egy kis hátizsákot és egy nagyot. A kicsi lesz veled a buszon. Ebben legyen egy pulcsi, a személyi igazolványod/útleveled, ennivaló, rágcsa, amit majd a buszon még ennél este.

Augusztus 5.
Megérkezés testben és lélekben is. Csoportokat alakítunk, megismerkedünk/örülünk egymásnak, a régi és új arcoknak.

Augusztus 6. Gyimesbükk (Kontumác – Bilibók-tető – Gyimesbükk)
Reggel érkezünk meg Gyimesbükkre, ahol reggel az ezer éves határnál elkezdjük a zarándoklatunkat. Első nap bemelegítő nap lesz, felmászunk a Gyimes egyik szép csúcsára, megmozgatjuk a lábainkat, este pedig visszaérkezünk Gyimesbükkre, ahol a helyiek főznek ránk és altatnak minket az iskolában.

Augusztus 7. Gyimesbükk – Gyimesfelsőlok
Második napot az ezer éves határon fekvő Rákóczi várnál kezdjük, majd 1400 méter magasra kapaszkodunk fel a Gyimesek belsejébe. Egész nap hegyek között vezet az utunk, és a nap végén Gyimesfelsőlokra ereszkedünk le, ahol a Szent Erzsébet Gimnáziumban lesz a szállásunk.

Augusztus 8. Gyimesfelsőlok – Csíkszentdomokos
Ezen a napon a Gyimesekből átgyaloglunk Csíkba, azonban ehhez át kell másznunk újra 1400 méter magas hegyeken. Követni fogjuk a második világhábroúban Gyimesből menekülő 32-es honvéd ezred útját, akik utolsó utáni honvédőként ezen az úton menekültek ki Gyimesből. Este Csíkszentdomokoson, Márton Áron szülőfalujában alszunk.

Augusztus 9. Pihenőnap Csíkszentdomokoson
A pihenőnapon régi Barátok Útjás hagyomány szerint a fiúk és lányok külön lesznek. Hogy itt mi fog történni, az egyelőre maradjon titok. Ezen a napon gyalogolni nem fogunk, hogy az előző három nap hegyeit kicsit kipihenjük. Este újra találkozunk egymással és a napot táncházzal zárjuk.

Augusztus 10. Csíkszentdomokos – Csíkdánfalva
A Csíki-medence sokkal barátságosabb dombocskáin fogunk gyalogolni. A napunk templomtól templomig fog tartani. Reggel a csíkszentdomokosi templom mellől indulunk, majd egy régi templomrom felé vezet az utunk, ahonnan a Szent Anna kápolna felé vesszük az irányt. Az ebédet már a karcfalvi, gyönyörű középkori erődtemplom kertjében fogyasztjuk el. Estére pedig Dánfalvára érkezünk, ahol a település sportcsarnokában, a templom mellett fogunk aludni.

Augusztus 11. Csíkdánfalva – Csíkszereda
Ez az utolsó gyaloglós napunk. Festői tájon fogunk túrázni, kis székely falvakat érintve. Délben Göröcsfalván ebédelünk, ahol újra egy csodás erődtemplom kertje lesz a pihenőhelyünk. Innen még jó 10 kilométert gyaloglunk Csíkszeredára mezőkön és szántókon keresztül. Sok árnyék nem lesz, úgyhogy sok naptejet kell csomagolni erre a napra.

Augusztus 12. Csíkszereda – Csíksomlyó
Zárónapunkon felmegyünk a nyeregbe, ahol a magyarok apraja-nagyja összegyűlik Pünkösdkor. Itt tartunk hálaadó misét a zarándoklásunk végén. Ezután természetesen a csíksomlyói kegytemplomban imádkozunk Szűz Mária segítségéért és közbenjárásáért. A nap az elbúcsúzásról, a lezárásáról és a továbbindulásról szól. Összegezzük, amit a zarándoklaton láttunk, hallottunk. Elcsomagoljuk jól, hogy magunkkal vigyük haza a legfontosabb mondatokat, emlékeket. Este buszokkal indulunk haza Magyarországra.

Augusztus 13. Hazaérkezés Budapestre
Reggel 8 óra körül érkezünk a Népligetbe, ahonnan a távolsági buszok indulnak. Itt búcsúzunk el egymástól. Aki vonattal megy haza tovább, azokat átkísérjük a Keleti pályaudvarhoz, illetve a Nyugatiba.

Operatív információk, avagy amit még tudnod kell:

Első nagyon fontos dolog:
Szükséges nekünk – amennyiben még nem vagy 18 éves – a szülő által aláírt hozzájárulás (ennek a levélnek az alján találod), amit hozz magaddal kérlek! Ennek hiányában, sajnos, nem tudunk magunkkal vinni.

Részvételi díj:
A zarándoklat részvételi díja 35 ezer forint, a második részlet befizetésének módosított határideje július 25. A befizetéseket az OTP Banknál várjuk: számlatulajdonos Magyar Piarista Diákszövetség, számlaszám: 11708001-20504685- 00000000.
A banki befizetések közlemény rovatában feltétlenül tüntessék fel a szüleid a Te nevedet, valamint hogy a Barátok Útjára jelentkezel! Kérjük, hogy a befizetési határidőt tartsátok be!

Amit ne hagyj otthon:
Az utazáshoz: Érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet mindenképpen hozz magaddal. Enélkül nem tudsz átjönni a határon. Ezen kívül ne hagyd otthon a diákigazolvány, lakcímkártyád, TAJ-kártyád és Európai Egészségbiztosítási Kártyád. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kormányablakban tudod ingyenesen kiváltani. Azért fontos, hogy veled legyen, hogyha bármilyen okból orvosi kezelésre szorulsz, akkor a helyi egészségügyi intézményben ezt be kell mutatnod. A részvételi díjban nincsen biztosítás. Ha úgy érzed, hogy szeretnél baleset biztosítást, vagy hogy valamiért nem tudod vagy nem szeretnéd kiváltani az Európai Egészségbiztosítási kártyát, akkor még elindulás előtt köss biztosítást. Mindenesetre kérünk, ne gyere úgy Barátok Útjára, hogy nincsen vagy Európai Egészségbiztosítási Kártyád vagy baleset biztosításod.

Alváshoz: polifoam, hálózsák, kényesebbeknek kispárna.
Öltözködéshez: legyen nálad meleg ruha (hosszú nadrág, pulóver), túracipő vagy bakancs, szandál, esőkabát (eső mindig van, ez alapszabály!). Mivel van eső, ezért hozz váltáscipőt, bármilyen kipróbált és vízhatlan is a bakancsod, el tud ázni, és nem jó érzés felvenni másnap!
Továbbá kell még nagy törölköző és fürdőpapucs a zuhanyzáshoz.
Csomagolj el egy darab fehér pólót (és legalább még annyi bármilyen színűt, ahány nap van) és lányok a pörgős szoknyát se hagyjátok otthon (lesz táncház)!
Evéshez: pohár, evőeszköz, bicska, csajka, első estére hozz magaddal hideg vacsorát, mert a BÚ-táp még csak melegít aznap!
Egyéb túlélést segítő eszköz:
Lesz erdő, mező, hegy,… szóval BÚ-ra jössz, na. Naptej, szúnyog- és kullancsriasztó, sapka/kendő, legalább 2l-s vizespalack alap. Megfontolandó a vékony, világos hosszú ujjú póló is a könnyen leégőknek.

Utunk során orvos is zarándokol majd velünk, így az orvosi ellátás folyamatosan elérhető lesz. Fáslit, ragtapaszt, torokfájás elleni szereket rakhatsz azért te is a csomagodba, illetve ha valamilyen gyógyszert szedsz, akkor azt se felejtsd el elhozni magaddal. Ha allergiás vagy bármilyen erdőn-mezőn fellelhető dologra, erre is gondolj, hozz gyógyszert! Hiába nem vészesek a tünetek általában, sok nap gyaloglás alatt azért lehet, hogy előjönnek.

Medvék:
Idén Erdély olyan részére megyünk, ahol vannak medvék. Ekkora társaságra medve nem támad, mert ennyi ember még egy medvének is ijesztő, emiatt ne aggódj. Idén nem fognak a fiúk sem sátrazni, hogy éjszaka a településekre esetleg besétáló medvék se okozhassanak meglepetést.

Csomagolás:
A teljes heti cuccodat teherautó fogja vinni. Kérjük, hogy 1db-ba csomagolj mindent, csak első este mókás a sötétben közösen keresgélni, hogy melyik is a Te hálózsákod a 25 földön heverő közül, utána már unni fogod. A napi ellátmányt (esőkabát, barátfüzet, bicska, pulóver, víz) magaddal fogod vinni, ezért hozz magaddal egy külön hátizsákot is. Javasoljuk, hogy ezt már a buszra való felszálláskor kezdd el használni, pulóver, kispárna, innivaló, nasi mehet a hátizsákoba, és veled együtt fel a buszra, mert a nagy csomagodat csak másnap reggel fogod újra látni, mikor leszállunk a buszokról.

Amit még megéri elhozni: zenéléshez bármi… ha szívesen bekapcsolódnál a miséken is a zenekarba, akkor jelezd Fenyvesi Olivérnek ([email protected])

Ajándék:
Első este Gyimesbükkön a Dévai Szent Ferenc Alapítvány házának munkatársai fognak főzni nekünk, illetve a szervezésben nagyon sokat segítettek. Ebben a házban nehéz sorsú gyerekek laknak. Szeretnénk nekik meghálálni a sok segítséget, és arra gondoltunk, hogy vinnénk nekik egy kis ajándékot. Elsősorban tartós élelmiszert tudnának felhasználni (cukor, tészra, rizs stb.). Így, ha lehetőséged engedi, akkor egy-egy csomag tartós élelmiszerrel te is tudsz csatlakozni az ajándékhoz.

Ha bármilyen kérdésed van, fordulj bizalommal hozzánk!

A legfontosabb: „Boldog ember az aki szívében zarándokútra készül” (84.zsoltár)

Már nagyon várunk!

Borka, Mirkó, és a Főbarátok