BÚ 2019, 2. nap: Tylmanowa–Ószandec

BÚ 2019, 2. nap: Tylmanowa–Ószandec

BÚ 2019, 2. nap: Tylmanowa–Ószandec

(33 km, ca. 9-10 óra)
(Szintkülönbség: 1840 m)

…És még MINDIG emelkedik…”

Ezen a napon zarándokutunk Tylmanowa-tól Ószendecig vezet.

NAGYON sok lesz a meredek – egyben köves – emelkedő és lejtő, ezért mindenképpen bakancsban ill. túracipőben kell útnak indulni (a szandált kedvelők inkább az út vége felé váltsanak lábbelit).

Az út Tylmanowatól a Turistaházig köves emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított árnyékos erdei úton halad, néhány helyen szép kilátással. Kb. 5-6 órányi mászás/ereszkedés után érkezünk meg a Turistaházhoz, ami mellett viszonylag könnyedén megtudnuk ebédelni, akár kiscsoportozni is. A Turistaház és Ószandec közti 3 ½ – 4 órás szakasz végig lejtős, az utolsó 8 km pedig aszfaltos (részben murvás) lesz. Sunyás szerencsére nem lesz sehol.

Az még bizonytalan, hogy a BÚ-táp fel tud-e jönni a Turistaházhoz/Adótoronyhoz. Ha nem, az ebédet és a vizünket magunkkal kell vinni. Az út elején és közepén sok az árnyékos szakasz, az utolsó 2 ½ óra napon lesz. Naptej és sapka ajánlott.

Időjárás: Mi hűvös, felhős időben jártuk le ezt a szakaszt. Eső esetén a sár miatt lassabban tudunk haladni, meleg idő esetén több vizet kell majd magunkkal vinni.

Misézés a nap végén az Ószandeci Szt. Erzsébet Katedrálisban lehet, azt követően foglalhatjuk el a szállást.

Báló Balázs