Részlet egy katonai táviratból

Katolikus ifjúsági zarándoklat

Részlet egy katonai táviratból

Részlet egy katonai táviratból

Bravo Uniform 2019, Vétel!

A Főbarát Igazgatóság Felderítő Alakulat (röv. FIFA – a szerk.) április első hétvégéjén Lengyelországban járt. Az egész úgy kezdődött, hogy Báló Andris ezredorvos pénteken katonai idő szerint 1200 Alpha-kor elindult Debrecenből Sátoraljaújhelyre, hogy felvegye Tavaszy operatív főtisztet. Innen Husi atya tábori lelkész áldásával indultak útnak, hogy felderítsék a terepet. Az elsődleges feladatok közé tartozott a hadtáp beszerzése illetve a szállás biztosítása.

A fenséges Zemplént elhagyva Szlovákián keresztül vezetett az útjuk. Mielőtt elérték volna a lengyel határt, még az ő kemény szívük is megdobbant a lélegzetelállító vidék látványától. A tiszta idő lehetővé tette, hogy megcsodálják a Kárpátok impozáns hegyeit. De edzett férfiak lévén gyorsan elmorzsolták azt a könnycseppet, ami valószínűleg csak egy porszem miatt került oda, és folytatták útjukat meredek hegyeken és „vadvízű” folyókon át. Hála kitűnő tájékozódói képességüknek a tábor helyét pillanatok alatt megtalálták és fel is állították. Majd gyorsan fegyvert ragadtak, felkapták szimatszatyrukat (katonai táska – a szerk.) és elindultak élelmet gyűjteni.

Eközben az alakulat másik fele elindult Pestről. A katonai UAZ-t Hídvégi Tamás őrnagy és pénzügyi főtiszt vezette. Az utasok közt szerepelt a két kantinos és szállás felelős tiszt: Sárospataki Bálint hadnagy és Pampo százados is. A csapatot még szépítette Ludmány Panni alezredes és kommunikációs főtiszt. Utoljára hagytam az alakulat VIP vendégét Fenyvesi Olivér tábornokot, aki a hadtest parancsnoka volt.

Már csak a Hold világított, mikor a ’hetek’ végre együtt ülhettek asztalhoz, hogy a fárasztó nap után elfogyaszthassák az előőrs által beszerzett élelmet. A puszta kezükkel fogott vadhúst az erdőben szedett gombával és erdei bogyókkal fogyasztották el. A kiadós lakomát a hegyi patak frissítő vizével segítették le.

Még aznap este megbeszélték a másnapi bevetés részleteit. 4 célszeméllyel volt tervezett találkozásuk. Mivel a nevek és helyszínek titkosítottak, ezért csak annyit mondanék, hogy a lehetetlennek hitt küldetésen sikerült megnyerniük a helyi vallási vezetők bizalmát és támogatását. Ezzel biztosítva azt, hogy a nyári misszió teljesülhessen. Így már nem lesz probléma elszállásolni és élelmezni a gyalogságot, ami a hosszú, fárasztó menetelés után megszállja az adott településeket.

Vasárnap még elugrottak Krakkóba, hogy a legfőbb vezetőnek jelentsenek és megköszönjék áldozatos munkáját. Az egy órás szertartás után még megtekintették a helyszínt, mivel egy augusztusi napon pont ide fog érkezni a gyalogság, hogy megszabaduljon terheitől.

Ezután mindenki beszállt abba a járműbe, amivel jött és a lemenő nap fényében hazafelé vették az irányt…

(folyt. köv.)

Toborzó iroda: https://baratokutja.hu/