Második barátlevél

Katolikus ifjúsági zarándoklat

Második barátlevél

Jelentkezés - BÚ25

Kedves ☺☺-ok!

Kezünkben bot, derekunk felövezve, mert már indulnánk!”

26. alkalommal készülünk együtt zarándokolni a Barátok Útján. Szeretnénk közel kerülni a Jóistenhez, egymáshoz, a minket befogadó emberekhez és önmagunkhoz. Idén régi álmunkat szeretnénk megvalósítani és Somogyország szívébe indulunk, a Zselicbe, ahol a Somogyi-dombság változatos, gyönyörű tájai és rendkívül közvetlen és barátságos lakói hívogatnak bennünket. Itt alapította Szent László királyunk a somogyvári BENCÉS apátságot Szent Egyed tiszteletére 1091-ben, a cluny reformot követő Dél-franciaországi Saint Gilles apátság leányegyházaként. Ibafán nem csak láthatjuk, de alhatunk is a pipamúzeumban. Szennán az ökumené jegyében megtekintjük a skanzent és benne a szép református templomot. Utunk végén pedig vár bennünket az andocsi Szűzanya 500 éves faszobra, ami átvészelt törököt, tűzvészt, háborúkat és sok más veszedelmet, és a tavalyi évben basilica minor rangra emelt gyönyörű templomában ma is várja a zarándokokat, akik a világ minden tájáról érkeznek hozzá lelki és testi sebeik gyógyulásáért, segítséget kérve vagy éppen hálát adva. Hozzájuk csatlakozva mi is, imádságos lelkülettel és vidám szívvel vágyunk rá, hogy a szent kútnál megtisztulhassunk, hogy a mi és családjaink életébe is hozzon áldást és békességet a vele való találkozásunk.

Az idei esztendőben a lelki témánk Szent Péter apostolhoz kapcsolódik, őt hívjuk segítségül, hogy életünk elé példát állítva tanulhassunk meghívásából, lelkesedéséből, hitéből, gyengeségeiből, a háromszori Krisztus-tagadásból, valamint hogy kőszikla erejéből, szeretetéből mi is erőt meríthessünk. Rajta keresztül vizsgálhatjuk meg, mit is jelent a küldetés, és feltehetjük kérdéseinket magunknak, egymásnak, és a Jóistennek is, aki mindannyiunkat egyenként hív valamire, amit meglelve életünkben, családunkban, hivatásunkban elérhetjük boldogságunkat.

Hisszük, hogy az Út kapcsolatba lép velünk, tapasztalatainkból tudjuk, hogy valami történni fog velünk a zarándoklaton, ami nem ér véget, amikor majd elbúcsúzunk egymástól.

A főbarátok már teljes erőbedobással szervezik a zarándokutunkat, amire mindenkit nagy-nagy szeretettel és örömmel várunk!

A főbarátok

Gyakorlati tudnivalók

Aki még nem fizette be a részvételi díjat, sürgősen fizesse be a CIB Banknál vezetett számlaszámunkra: 10700024-70492613-51200002 (Számlatulajdonos: Magyar Piarista Diákszövetség). A részvételi díj hiányában nem tekintjük érvényesnek a jelentkezést. Támogatás változatlanul igényelhető, anyagiak miatt senki ne maradjon otthon!!! A banki befizetések közlemény rovatában feltétlenül tüntessétek fel a zarándok nevét, és azt, hogy Barátok Útja! A befizetési bizonylatot is őrizzétek meg! Aki támogatást szeretne utalni, azt is szeretettel várjuk ugyanerre a számlaszámra, ebben az esetben a közleményben tüntessétek fel: „Barátok Útja adomány”!

Az útiterv

Budapestről a vonatunk július 30-án, szombaton 12:12-kor indul a Kelenföldi pályaudvarról (Baranya IC, vonatjegyet egyénileg kell megváltani), ezzel kell Pécsig utazni (a vonaton főbaráti kíséretet biztosítunk). Pécs vasútállomástól együtt megyünk gyalog a szállásig, ami a pécsi református gimiben lesz (7630 Pécs Engel János utca 15). Itt ősi hagyományaink szerint megalakulnak a kiscsoportok, örülünk egymásnak és körbe adogatjuk az otthonról hozott hamuban sült pogácsánkat, illetve kiegészítjük a hagyományos BÚ-tápos ellátmányt, ami ezen a napon még nem áll rendelkezésre 100%-osan, de nem marad azért senki sem éhen. Majd a nyitómisében megkapjuk zarándokáldásunkat a főbarátoktól, és ezzel elkezdődik az idei BÚ. ☺☺

Július 31. vasárnap: Pécs – Abaliget

A kora hajnali órákban gyalog indulunk útnak, ekkor még a Mecsekben. Vár ránk az erdő, de lesz nyílt terep is, sok szép kilátó (Misina, Tubes) a hegyen. Útba ejtjük a Szent Bertalan kápolnát és a Büdöskúti kulcsosházat is. Táv: 17,5 km (emelkedés: 650 m, lejtés: 610 m). A terep miatt érdemes bakancsot húzni, fejfedő és naptej kötelező.

Augusztus 1. hétfő: Abaliget – Ibafa/Almamellék

Ezen a napon megérkezünk Somogyországba. Kellemes dimbes-dombos terep, az elején és a végén némi erdővel. A napvédelem nagyon fontos, mert sokat megyünk árnyék nélküli részen, búzamezők mellett. Szúnyog-és kullancsriasztó is szükséges. Este ketté kell válnunk, hogy elférjünk a szállásokon. Jelleg: Túracipős. Táv: 25 km, Szintkülönbség: 520 m fel, 580 le.

Augusztus 2. kedd: Ibafa/Almamellék – Szenna

Reggel Almamelléknél találkozunk 10-15 perc séta után, majd továbbindulunk Szenna felé. Útközben az egykori Kaposvár-Szigetvár vasútvonal maradványtöltésén sétálunk, majd Boldogasszonyfát érintve megyünk tovább érintve a Lencsés-tó partját és a ropolyi vadászkastélyt is. Táv: 24 km, terep változatos erdős-nyílt, bakanccsal és szandállal is teljesíthető.

Augusztus 3. szerda: Szenna – Magyaregres

Szennát a szokásosnál korábban, az Országos Kéktúra jelzésén hagyjuk el, és a falut övező dombok gerincén haladunk, elég napos terepen. A dombokról leereszkedve előbb Kaposdada, majd a Bárd-patak festői kis völgyén haladunk, megpihenvén az Őze-tónál. Hetes mellett, ahol a híres népdalgyűjtő, Vikár Béla szülőháza is áll, egy szántóföldön átvágunk. Ez a nap egy időjárástól függően akár kifejezetten húzós is lehet. Terep szandálos, esőben bakancsos. Táv: 24 km.

Augusztus 4. csütörtök: Magyaregres pihenőnap

A fiúk és a lányok különválnak, ez a titkok napja. Délután van lehetőségünk az eddig szerzett vízhólyagok ápolására, majd este a csodálatos gyógyulás után újra együtt táncház vár ránk a neves Qpica Együttes performanszától kísérve.

Augusztus 5. péntek: Magyaregres – Kisbárapáti

Ezen a napon zarándokutunk Magyaregrestől Mernyeszentmiklóson át Kisbárapátiig vezet. Magyaregrest elhagyva vegyes, erdős-napos, dimbes-dombos turistaúton haladunk, ezt követően egy hosszabb ’aszfaltmenet’ közben Felsőmocsoládon haladunk keresztül, majd rétek és szántóföldek mellett egy erdőbe, végül pedig szálláshelyünkre érkezünk. Terep: Túlnyomórészt kijelölt turistautakon fogunk haladni, bakancs mellett a kb. 9 kilométernyi aszfalt miatt könnyű lábbeli ajánlott erre a napra. Táv: 26 km, szintkülönbség kb. 350 m fel és le is.

Augusztus 6. szombat: Kisbárapáti – Andocs

Ha minden jól megy, reggel kb. három órányi (9,6 km) táv megtétele után besétálunk Andocsra. Kezdetben kevés árnyékkal, sok agyagos porral. Rátértünk aztán az aszfaltútra, amelyen kb. 1 óra gyaloglással Andocs központjába érkezünk A szállásunk közvetlenül a templom mellett lesz a stadionban. Délután záró kiscsoportos beszélgetések lesznek. Este tartjuk hagyományos záró szentmisénket a bazilikában, majd a szálláson a záróműsort.

Augusztus 7. vasárnap: Andocs – Budapest, hazaindulás

A pihentető alvást és az üdítő reggelit követően vasútra pattanván irány Budapest. Az andocsi vasútállomáson könnyek között búcsúzkodunk, és ki-ki a szélrózsa minden irányában folytathatja útját hazafelé. A vasúton foglaltunk egy plusz vagont számotokra a 8:16-kor induló személyvonatra, de a jegyeket itt ki-ki maga váltja majd meg. Budapest felé át kell szállni 9:33-kor Kaposszentjakabon a Dombóvári személyre, Dombóváron pedig 10:07-kor lehet átszállni a Tettye IC-re és Budapestig utazni.

Ha ennél több is érdekel, bővebb útleírást a blogon találsz.

Amit ne hagyj otthon

  • Érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya; diákigazolvány a vonatra, buszra; TAJ kártya (utunk során orvos is zarándokol velünk, így az elsősegély mindig elérhető lesz; az ezen kívül felmerülő ellátás miatt legyen nálad).
  • 18 év alattiaknak a kötelező szülői beleegyező nyilatkozat (utolsó oldal kinyomtatva).
  • Alváshoz: Polifoam, hálózsák, hálóruha, zseblámpa (tartalék elemek).
  • Evéshez: Bicska, kanál, villa, bögre, műanyag vagy fémtányér (csajka), kulacs (ez lehet egy 1,5 literes PET palack Coca-Colás az igazi ☺). Első estére hozz magaddal hideg vacsorát, mert a BÚ-táp még csak melegít aznap!
  • Öltözködéshez: Olyan lábbeli, ami kényelmes és alkalmas a túrázásra, pl. túrabakancs (beléje kettő zokni ajánlott), esőkabát kötelező, tartalék cipő [futócipő, régi sportcipő (de ne széttaposott!), vagy túraszandál], lábfájósoknak térd/bokaszorító, zoknik (esetleg túrazoknik), fehérnemű, pólók (fiúknak legalább 6), köztük egy fehér, (régi barátpólók előnyben!), rövidnadrágok, legalább egy hosszúnadrág, pulóver, melegítő, leányoknak és legényeknek tánchoz való öltözet.
  • A nyári veszedelmek elhárításához: Sapka vagy kendő, napolaj, szúnyog- és kullancsriasztó kötelező!
  • Tisztálkodáshoz: Nagy törölköző, tusfürdő, sampon, fogmosó felszerelés, WC-papír, zsebkendő, egyéni gyógyszer (pl. allergiásoknak kötelező akkor is, ha otthon nem jöttek még elő a tüneteid), fürdőruha (pl. kinti fürdéshez), papucs és kitartás, elfogadás, ha nem látsz minden nap fürdőszobát vagy meleg vizet… ☺
  • Csomagoláshoz: Nagy hátizsák/táska (ebbe férjen bele minden cuccod, még a hálózsákod is! Felkötözött, lelógó dolgok ne legyenek rajta, mert könnyen elvesznek! Gurulós bőröndöt erre a célra nem ajánljuk, mert a pakolás során letörhetnek róla a kerekek!), vízhatlan zacskók, kis hátizsák, amiben a napi felszerelésedet (kulacs, barátfüzet, esőkabát, pulóver, bögre, csajka stb.) viszed a túrákon. A kis hátizsákod akkora (20-30 literes) legyen, hogy a csoportod közös ebédjének egy részét (kenyér, majonéz, ketchup stb.) is bele tudd tenni!
  • Megéri elhozni: Hangszerek (gitár, furulya, fuvola, dob stb.) kották, dalszövegek, fényképezőgép, toll, nyitottság és jókedv. Ha be szeretnél kapcsolódni a barátok zenés szórakoztatásába, kérjük, jelezd Telek Andris főbarátnak a [email protected] emailcímen!
  • Nem lesz szükséged: Mindenféle elektronikai és zajkeltő eszközre, és bármi egyébre (pl.: alkohol, cigi), ami a társaidtól elválaszt.

És ami a legfontosabb:

Boldog az az ember, akinek az Úr az Istene és zarándokútra indítja a szíve…” /84. zsoltár/

Tata, 2022. július 4.

A főbarátok nevében:

Tavaszy Márk és Dr. Fenyvesi Olivér, a Barátok Útja vezetői

Dr. Fenyvesi Olivér
(vezető)
30/ 945-5590
Tavaszy Márk (vezető)
[email protected]
20/ 377-5959
Juhász Katalin
(pénzügyek)
30/ 486-1165
Béres Orsolya
(jelentkezések)
30/498-4388

Ha még nem töltötted be a 18. életévedet, valamelyik szülőd által aláírva hozd magaddal a következő nyilatkozatot (enélkül nem vihetünk magunkkal): szülői hozzájárulás