BÚtvonal 2024. 4. szakasz

Katolikus ifjúsági zarándoklat

BÚtvonal 2024. 4. szakasz

BÚtvonal 2024. 4. szakasz

Bercel – Vanyarc
Lejárók: Balázs, Pampó, Tavaszy

BÚtvonal 2024. 4. szakasz

Ezen a napon zarándoklatunk Bercelről indul, amelyet elhagyva erdősávokkal ’némi’ dzsidzsával tűzdelt úton haladunk, majd kb. 2,5 órás gyaloglást követően egy balos fordulóval az erdő felé megyünk tovább. A Bér-patakon átkelve, egy emelkedő után, az erdőből kijutva érünk a virágospusztai nemzeti emlékhelyhez, ahol kis csoport és mise lesz.

BÚtvonal 2024. 4. szakasz

Ezután Buják felé vesszük utunkat, ahol a falu előtti Kálvária-hegyre felkapaszkodva tárul elénk Buják panorámája. Innen leereszkedve jutunk el a bujáki Szent Márton templomhoz, emelletti kis parkban fogunk ebédelni.

BÚtvonal 2024. 4. szakasz



Az ebédünket elfogyasztva dél felé vesszük az utunkat, amely során erdőkön és szántóföldeken át vezet utunk Bérig. A falu után 1 km-rel egy balos forduló után mászunk fel a Nagy-hegyi andezit kibukáshoz (meredek és hosszú emelkedő). Innen először erdőn, majd abból kiérve szántóföldeken át leereszkedve érünk be aznapi szállásunkra, Vanyarcra.

Szállásunk a vanyarci Általános Iskolában lesz.

Terep: A Bercel utáni aszfaltot leszámítva jórészt erdei utakon ill. szántóföldeken fogunk haladni. Erre a napra könnyű, túrázós lábbeli ajánlott erre a napra, viszont eső esetén az útvonal nagy hányada sáros lesz (lásd a képeket). Ebben az esetben a bakancs lesz az ideális lábbeli.

Egyéb információk:
Táv: 27,7 km (kb. 8,5 óra)
Szintemelkedés: 653 m / -646 m

BÚtvonal 2024. 4. szakasz


Aszfalt: ~20%
Dzsindzsa: ~15%
Árnyék nélküli szakasz: ~35%
Bokaficam veszélyesség: 2/5 (1: minimális veszély, 5: sok meredek, gördülő köves szakasz)
Lejárók ajánlják: Bár út jó része árnyékos lesz, naptej, sapka és legalább 2 liter víz mindenkinél legyen, továbbá a dzsindzsás/bokros részek miatt kullancsriasztó is ajánlott.