Második barátlevél

Katolikus ifjúsági zarándoklat

Második barátlevél

Második barátlevél

Kedves ☺☺-ok!

Jelmagyarázat: 🙂🙂 = barát

„Kezünkben bot, derekunk felövezve, mert már indulnánk!”

Idén 28. alkalommal megyünk együtt zarándokolni, hogy közelebb kerülhessünk Istenhez, egymáshoz és önmagunkhoz. Ebben az évben a Gyöngyök Útjára fogunk elzarándokolni veletek, Nógrád megye dimbes-dombos gyönyörű vidékeire. 

Az Idei Lelki témánk az élet gyöngyei lesznek, melyek Svédországból származnak. Az ötlet Martin Lönnebo-tól, az evangélikus egyház egy püspökétől ered. 1996-ban egy vihar miatt több napot volt kénytelen egy kis szigeten tölteni. Tulajdonképpen könyvet akart írni a keresztény hitről, de a gyöngyhalászokat figyelve megváltoztatta az elképzelését: egy mentőövet rajzolt gyöngyökből és minden gyöngynek különleges jelentést adott. Visszatérve Svédországba elkészített egy gyöngysort és ezt használta segítségül imáiban. Ezekkel a gyöngyökkel fogunk idén elmélkedni, beszélgetni, és közelebb kerülni az élet igazságaihoz.

Már csak pár hét a BÚ-ig, mi már nagyon várjuk!

A főbarátok

Gyakorlati tudnivalók

Aki még nem fizette be a részvételi díj második részét, 30.000.- Ft-ot (aki május 20 után jelentkezett, annak 35.000.-Ft-ot) fizessen be a CIB Banknál vezetett számlaszámunkra: 10700024-70492613-51200002 Számlatulajdonos: Magyar Piarista Diákszövetség. A részvételi díj második felét július 5-ig várjuk  Támogatás változatlanul igényelhető, anyagiak miatt senki ne maradjon otthon! Nagyon köszönjük a felajánlott adományokat is, minden forint segíti a szervezést és hogy nehezebb sorsú zarándokok is jöhessenek!

A támogatásokkal és a befizetésekkel kapcsolatos e-mailjeitekre válaszolni fogunk, csak néha pár napot is igénybe vesz a befizetések visszakövetése. A banki befizetések közlemény rovatában feltétlenül tüntessétek fel a zarándok nevét, és azt, hogy Barátok Útja 2. részlet! Mindkét (az első és a második) befizetési bizonylatot is őrizzétek meg!

Az útiterv

Július 13: Budapest-Bátonyterenye (Kisterenye):

  • 13:25-kor indul a vonat a Keletiből (568 TOKAJ IC) hatvani átszállással (személyvonat) 15:18-ra ér be Kisterenyére. Itt már várni fognak titeket a főbarátok. A Keleti pályaudvartól biztosítunk felnőtt kíséretet. 
  • Figyelem! Kisterenyéig a menetjegyét mindenki magának vegye meg!
  • Itt ősi hagyományaink szerint megalakulnak a kiscsoportok, örülünk egymásnak és körbeadogatjuk az otthonról hozott hamuban sült pogácsánkat. Figyelem, ezen az estén a BÚ-táp még csak melegít, ezért hozz magadnak szendvicset vacsorára! A nyitómisében majd megkapjuk zarándokáldásunkat a főbarátoktól, és ezzel elkezdődik az idei BÚ! ☺☺

Július 14.: Bátonyterenye–Alsótold

  • A kora hajnali órákban útra kelünk, Mátraverebély-Szentkút érintésével elkezdünk a Gyöngyök Útja útvonalán haladni, melyen Nagybárkányon és Garábon keresztül, kicsit letérve az eredeti zarándokútról először Felsőtoldra, majd Alsótoldra érkezünk.

Július 15.: Alsótold–Nógrádsipek

  • Alsótoldról hamarost visszatérünk a Gyöngyök Útja jelzésére, melyen egész nap haladva az Isten tenyere kilátóhelyet és Hollókövet érintve érkezünk meg Nógrádsipekre.

Július 16.:  Nógrádsipek–Bercel

  • Tovább haladunk a Gyöngyök Útján, és Cserhátsurányt óvatosan kikerülve a Dobrák nevű dombokon Szanda várának integetve döcögünk be Bercelre. Este bűnbánati liturgiát tartunk, majd pedig a fiúk és a lányok külön szállásra vonulnak.

Július 17.: Bercel (pihenőnap)

  • A fiúk és a lányok külön töltik a napot, és megbeszélik férfi és női dolgaikat. Délutánt egy közös misével fogjuk folytatni, majd este táncház vár ránk.

Július 18.: Bercel–Vanyarc

  • Mivel e két falu egymás szomszédai, ezért beleteszünk egy kis hurkot Buják felé, hogy érezzük továbbra is a zarándoklás szépségeit.

Július 19.: Vanyarc–Hévízgyörk 

  • Ezen a napon zarándokutunk Vanyarcról indulva Erdőkürtön és Kartalon át Hévízgyörkig vezet.

Július 20.: Hévízgyörk-Máriabesnyő. 

  • Utolsó gyaloglós napunkon már csak keveset megyünk, és megérkezünk a Máriabesnyői Nagyboldogasszony bazilikához, ahol kapucinus testvéreink már tárt karokkal fognak várni minket.

Július 21.: Máriabesnyő–Budapest, hazaindulás

  • Egy csodálatos zárónap után testben elcsigázva, de lélekben feltöltődve indulunk haza. A főbarátok még maradnak egy napot zárni, hogy következő évben még jobb lehessen a zarándoklat. 
  • Tervezett hazaindulás: 09:32-kor indul egy vonat Máriabesnyőről Budapestre, a keleti Pályaudvarra. Hazafele úton is biztosítunk felnőtt kíséretet. 
  • Figyelem, Máriabesnyőről a menetjegyét és hazautazását mindenki magának vegye és szervezze meg!

Ha ennél több is érdekel, bővebb útleírást a https://baratokutja.hu/blog/ oldalon találsz. Természetesen a program változhat az időjárási körülményektől, a csapat erőnlététől, és Isten kegyelmétől függően.

Amit ne hagyj otthon

Érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, diákigazolvány a vonatra/buszra; TAJ kártya (utunk során orvos is zarándokol velünk, így az elsősegély mindig elérhető lesz; az ezen kívül felmerülő ellátás miatt legyen nálad). 

Alváshoz: polifoam, hálózsák, hálóruha, zseblámpa (tartalék elemek).

Evéshez: bicska, kanál, villa, bögre, tányér (csajka), kulacs, első estére hozz magaddal hideg vacsorát, mert a BÚ-táp még csak melegít aznap! 

Öltözködéshez: olyan lábbeli, ami kényelmes és alkalmas a túrázásra, pl. túrabakancs (beléje kettő zokni ajánlott), ne új legyen a bakancsod, de ha mégis, akkor min. 1-2 napot járkálj benne, hogy betörjön, és ne a lábad törjön be a BÚ elején! Esőkabát kötelező, tartalék könnyű lábbeli (pl. futócipő, régi sportcipő (de ne széttaposott!), vagy túraszandál), lábfájósoknak térd/bokaszorító, zoknik, fehérnemű, pólók, köztük egy fehér, (régi barátpólók előnyben!), rövidnadrágok, legalább egy hosszúnadrág, pulóver, melegítő, lányoknak és legényeknek tánchoz való öltözet,  templomba illendő öltözet

A nyári veszedelmek elhárításához: sapka vagy kendő, napolaj, szúnyog- és kullancsriasztó!

Tisztálkodáshoz: nagy törölköző, tusfürdő, sampon, fogmosó felszerelés, WC-papír, zsebkendő, egyéni gyógyszer (pl. allergiásoknak kötelező akkor is, ha otthon nem jöttek még elő a tüneteid), fürdőruha (pl. kinti fürdéshez), papucs és kitartás, elfogadás, ha nem látsz minden nap fürdőszobát vagy meleg vizet ☺

Csomagoláshoz: nagy hátizsák (ebbe férjen bele minden cuccod, még a hálózsákod is, felkötözött, lelógó dolgok ne legyenek rajta, mert könnyen elvesznek! Gurulós bőröndöt erre a célra nem ajánljuk!), vízhatlan zacskók, kis hátizsák, amiben a napi felszerelésedet (kulacs, barátfüzet, esőkabát, pulóver, bögre, csajka, stb.) viszed a túrákon. A kis hátizsákod akkora (20-30 literes) legyen, hogy a csoportod közös ebédjének egy részét (kenyér, majonéz, ketchup, stb.) is bele tudd tenni!

Ha még nem töltötted be a 18. életévedet, valamelyik szülőd által aláírva hozd magaddal a következő nyilatkozatot vagy ezzel megegyező szövegű kézzel írt nyilatkozatot (enélkül nem vihetünk magunkkal):

 

Megéri elhozni: hangszerek (gitár, furulya, fuvola, dob, stb.), ha szeretnél bekapcsolódni a barátok zenés szórakoztatásába kérjük, jelezd Pollmann Norbert főbarátnak ([email protected])! Kották, dalszövegek, fényképezőgép, toll, nyitottság és jókedv ☺☺.

Nem lesz szükséged: JBL-re, tabletre, egyéb zenélős izére és bármire (pl.: alkohol, cigi), ami a társaidtól elválaszt.

“A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett. Amikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette.” (Mt 13, 45-46)

Bp, 2024. június 28.

A főbarátok nevében:

Sárospataki Bálint


Dr. Sárospataki Bálint
(vezető) [email protected]
Tavaszy Márk
(vezető)
[email protected]
20 / 377-5959
Juhász Katalin
(pénzügyek) [email protected] 30 / 486-1165
Báló Balázs
(jelentkezések) [email protected]