1. nap Budapest–Pilisszentkereszt

Katolikus ifjúsági zarándoklat

1. nap Budapest–Pilisszentkereszt

1. nap Budapest–Pilisszentkereszt
  • Útvonal hossza: 19,7 km (nekünk nettó 5 óra volt)
  • Szint: +647 m / -418 m
  • Rövid leírás: Csillaghegyről a piros jelzésen indulunk fel egy közepes nehézségű emelkedőn Kevélyekre (534 m), ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Solymári-völgyre. Utána rátérünk a kék jelzésre, és enyhén ereszkedő, jól járható útvonalon a kalandos Dera-völgyön át Pilisszentkeresztig vezet az út. Könnyen járható, rövid szakasz, jó idő esetén szandálban teljesíthető.

A Kossuth-térről 35 perc alatt jutottunk Csillaghegyre. Pont lekéstük a metrót és a HÉV-et is, ezért azt gondolom, 45 percnél nem vehet igénybe többet indulástól érkezésig kijutni. Csillaghegyről a piros csík jelzésen indulunk majd el, eleinte lassan fogunk haladni, mert két rövid zöldes gyalogátkelő is lesz forgalmas úttal. Ezt követően kb 1 km aszfaltos szakasz következik, majd egy közepes nehézségű emelkedőn feljutunk a Róka-hegyre. Sűrűn beépített, gyakran járt útvonal, itt még nem szívesen állnék meg mosdó körre, csak ha kell. Utána Üröm-Budakalász között (térkép) tud először megtalálni minket a BÚ-táp / betegszállító (3 km-re vagyunk Csillaghegytől, 1-1,5 óra). Ezután egy újabb, hosszabb (kb 4 km), közepes nehézségű emelkedőn megmásszuk a Kevélyeket, kb 1,5-2 órát érdemes számolni, mire felérünk a Nagy-Kevélyre. Itt remek a panoráma, lehet kicsit megpihenni, nasizni (7 km-re vagyunk Csillaghegytől).

Innen ereszkedni kezdünk, az ösvény nem túl széles, de 700 méter után rátérünk a kék jelzésre, ahol jóval szélesebb az út, és jól járható. A kék jelzésen 1 óra alatt jutunk Csobánkáig, ahol keresztezzük a Vörösvári utat (térkép) (10 km-re vagyunk Csillaghegytől). Csobánkánál tudunk ebédelni, a legideálisabb hely néhány kilométerrel odébb a Szentkútnál van, ahol a Sarlós Boldogasszony kápolna is van (térkép), itt vannak padok is (12,7 km-re Csillaghegytől, kb 1 újabb óra), misézni is lehet itt, kiscsoport helyszínnek is jó. Érdemes egyeztetni a csobánkai plébániával, hogy legyen nyitva, autóval is megközelíthető.

A kápolna után jó minőségű, sík, földutas szakaszon jutunk el a Dera-völgy bejáratáig (térkép) (17,5 km-re Csillaghegytől, Szentkúttól kb 1-1,5 óra). Itt van egy viszonylag nagy parkolós placc, sok szabad tér, úgyhogy itt szabadabban szét lehet menni kiscsoportozni, ideális kiscsoport helyszín. Az utolsó 2,5 km-en a Dera-patak völgyében fogunk menni, ami nagyon szép, de közepes nehézségű terep, sokszor fogunk átmenni a patakon, vannak sziklásabb részek, ahol jobban oda kell figyelni, de semmi extrém. Mi Klárival kb 20 perc alatt toltuk le, a lassabbaknak kb. 1 óra.
Pilisszentkereszten nem tudom, hol lesz a szállás, de nem nagy a falu, fél óra alatt bárhová odaérünk. Nagyrészt árnyékos terepen fogunk menni, 2-3 rövidebb, fél órás napos szakasz lesz, ezért a sapka, naptej ajánlott.A nap nettó túra hossza szerintem 6-7 óra között lesz, plusz az ebéd, mise, kiscsoport.

Andris, Klári