2. nap, Pilisszentkereszt–Esztergom

Katolikus ifjúsági zarándoklat

2. nap, Pilisszentkereszt–Esztergom

2. nap, Pilisszentkereszt–Esztergom

„…emelkedik, de nem annyira mint Lengyelországban…”

Táv: 26,5 km, kb. 8,5-9 óra

Ezen a napon zarándokutunk Pilisszentkereszttől Esztergomig vezet. 

Pilisszentkeresztet elhagyva, erdős, közepes emelkedésű turista úton haladva mintegy 400 m-t kapaszkodunk felfelé a Pilis-tetőig (6 km), ahol szép kilátás nyílik a környező vidékre. A mászás fáradalmainak kipihenése után a hegyről lefelé ereszkedve érünk Pilisszentlélekre (13,2 km), ennek szélén található pálos kolostorromhoz felkapaszkodva érünk utunk első felének végéhez ill. ebédlőhelyünkhöz.

Pilisszentlélek után kisebb-nagyobb emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított javarészt erdős, néhány helyen füves rétekkel tarkított vidéken fogunk haladni. A Barát-kúti erdészház után kapaszkodunk fel a Sas-hegy és Vaskapu közötti nyergen található Vöröskereszthez, ahonnan a Csurgó-kút és a Szent Orbán kápolna mellett elhaladva ereszkedünk le Esztergomba.

Terep: Túlnyomórészt kijelölt turistautakon fogunk haladni (susnyás nem nagyon lesz), így bakancs mellett könnyű lábbeli is ajánlható erre a napra. Aszfalt viszonylag kevés lesz, az is inkább településeken belül és Esztergomba való megérkezésünkkor. 

Bár az út során sok árnyék lesz, naptej, sapka és legalább 2 liter víz továbbra is ajánlott, a tűző napos részeken az ember gyorsan leéghet. TOVÁBBÁ a sok kullancs miatt kullancsriasztó is erősen ajánlott.

Balázs, Kata, Hakkel