Második barátlevél

Katolikus ifjúsági zarándoklat

Második barátlevél

Második barátlevél

Kedves 🙂🙂-ok!

Jelmagyarázat: 🙂🙂 = barát

„Kezünkben bot, derekunk felövezve, mert már indulnánk!”

27. alkalommal készülünk együtt zarándokolni a Barátok Útján. Szeretnénk közel kerülni a Jóistenhez, egymáshoz, a minket befogadó emberekhez és önmagunkhoz. Idén az Őrség történelmi vidékére visz az utunk, melyet jelenleg több országhatár is keresztez, de hála Istennek könnyedén átkelhetünk rajtuk. Már a szállások szervezése során megtapasztaltuk magyar, szlovén és osztrák testvéreink vendégszeretetét. Az egész vidéken kb. annyian laknak, mint egy kisvárosban, de mégis sokan ismerik egymást, még ha kilométerekre is laknak, tudnak mindent, ami fontos. Az Őrségre jellemző csend és nyugalom látszik az itt élő embereken is, örömmel mentünk minden alkalommal és beszélgettünk velük éjszakába nyúlóan.

Idén lelki témánk a BOLDOGSÁG lesz. Elmegyünk, zarándokolunk, barátkozunk, hazamegyünk, utána boldogok leszünk. Kész! No jó, nem is, de azért nem árt kicsit kilépni a szürke hétköznapokból, és messzebbről rátekinteni életünkre, hogy mitől is lennénk boldogok, vagy legalábbis mit kellene másképp csinálni majd.

Utunk során XX. századi vértanúk életét és példáját láthatjuk, és elmélkedhetünk rajta. Németújváron pedig Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa életével ismerkedhetünk meg.

Továbbra is hisszük, hogy az Út kapcsolatba lép velünk, valami történni fog velünk, ami nem ér véget augusztus 6-án, amikor majd elbúcsúzunk egymástól.

Mindenkit óriási szeretettel várunk!

A főbarátok

Gyakorlati tudnivalók

Aki még nem fizette be a részvételi díj második részét, 25.000.- Ft-ot (aki május 31 után jelentkezett, annak 30.000.-Ft-ot) fizessen be a CIB Banknál vezetett számlaszámunkra: 10700024-70492613-51200002 Számlatulajdonos: Magyar Piarista Diákszövetség. A részvételi díj második részét legkésőbb július 20-ig várjuk.tisztálkodáshoz: nagy törölköző, tusfürdő, sampon, fogmosó felszerelés, WC-papír, zsebkendő, egyéni gyógyszer (pl. allergiásoknak kötelező akkor is, ha otthon nem jöttek még elő a tüneteid), fürdőruha (pl. lányoknak, kinti fürdéshez), papucs és kitartás, elfogadás, ha nem látsz minden nap fürdőszobát vagy meleg vizet…🙂

Támogatás változatlanul igényelhető, anyagiak miatt senki ne maradjon otthon!!!

Nagyon köszönjük a felajánlott adományokat is, minden forint segíti a szervezést és hogy nehezebb sorsú zarándokok is jöhessenek!

A banki befizetések közlemény rovatában feltétlenül tüntessétek fel a zarándok nevét, és azt, hogy Barátok Útja 2. részlet! Mindkét (az első és a második) befizetési bizonylatot is őrizzétek meg!

Az útiterv

Gyülekező: július 29-én; Budapest – Pinkamindszent:

12:15-kor indul a vonat a Keletiből (934 Savaria IC) szombathelyi átszállással (személyvonat) 15:28-ra ér be Körmendre. Onnan 15:35-kor indul egy volánbusz Pinkamindszentre, ami 15:55-re ér oda. A Keleti pályaudvartól biztosítunk felnőtt kíséretet. A Körmendi buszpályaudvar és vasútállomás egymás mellett van. Természetesen lehet közvetlenül Pinkamindszentre is érkezni, cím: 9922 Pinkamindszent hrsz.: 140, 23 (Integrált Közösségi Tér). Itt a gyülekező időpontja: 16:00 óra, de lehet érkezni már 15:00 órától.

Figyelem, Körmendig a menetjegyét mindenki magának vegye meg, a részvételi díjból csak a Körmend-Pinkamindszent buszjegyeket vesszük majd meg közösen (akinek kell)!

Itt ősi hagyományaink szerint megalakulnak a kiscsoportok, örülünk egymásnak és körbeadogatjuk az otthonról hozott hamuban sült pogácsánkat. Figyelem, ezen az estén a BÚ-Táp még csak melegít, ezért hozz magadnak szendvicset vacsorára! A nyitómisében majd megkapjuk zarándokáldásunkat a főbarátoktól, és ezzel elkezdődik az idei BÚ!!!

Július 30.: Pinkamindszent–Németújvár (Güssing, Ausztria)

A kora hajnali órákban útra kelünk, és áthágva a határainkat elindulunk. Zarándokutunk Pinkamindszentről Szentkúton (Heiligenbrunn), Kiskolozsváron (Glasing) és Várszentmiklóson (Sankt Nicolaus) át Németújvárig (Güssing) vezet.

Július 31.: Németújvár–Szentgotthárd

Ezen a napon visszatérünk megint a határ innenső oldalára, útba ejtve a szentgotthárdi csata helyszínét, ahol ma egy Béke kápolna áll. Este érkezünk meg Szentgotthárdra.

Augusztus 1.:  Szentgotthárd–Kercaszomor

Szentgotthárdról, a Nagyboldogasszony-templom elől indulunk. A városból kiérve a Jó Pásztor kápolnához érünk, ami azon a helyen áll, ahol Brenner Jánost meggyilkolták, így emlékezünk a vértanú pap életére. Majd következik Farkasfa Szalafő, Pityerszer, Bajánsenye és Kercaszomor. Igen, ez már az Őrség szíve! Este saját szívünkbe nézve bűnbánati liturgiát tartunk.

Augusztus 2.: Kercaszomor (pihenőnap)

A fiúk és a lányok különválnak, ez a titkok napja. Délután van lehetőségünk az eddig szerzett vízhólyagok ápolására, majd este a csodálatos gyógyulás után, újra együtt, táncház vár ránk.

Augusztus 3.: Kercaszomor–Csesztreg

Immáron kipihenve folytatjuk utunkat. Megtekintjük Kercaszomor és egyúttal az ország határában a “Helló Szomszéd!” padot, majd dél felé fordulva, Felső- és Alsószenterzsébeten keresztül érünk Csesztregre. Ez egy könnyedebb napnak ígérkezik, persze ki tudja…🙂.

Augusztus 4.: Csesztreg–Felsőszentbenedek (Kancevči, Szlovénia)

Reggel ismét korán kelve nekiindulunk az Őrség délebbi részeinek. Gyönyörködünk a Veleméri középkori templom freskóiban, és estére megérkezünk Felsőszentbenedekre, ahol a nemrégen idetelepült kapucinus atyák vendégszeretetét élvezzük majd. A templom Szent Benedek tiszteletére van felszentelve, ezért mindenképp elénekeljük a Szent Benedek himnuszt.

Augusztus 5.: Felsőszentbenedek–Muraszombat

Ha minden jól megy, reggel picit több, mint félnapnyi táv megtétele után besétálunk Muraszombatra. Útközben megtekintjük Martjanci gyönyörű középkori templomát. Érdekesség, hogy szlovénül és magyarul is ugyanaz a település neve. Délután záró kiscsoportos beszélgetések lesznek. Este tartjuk hagyományos záró szentmisénket, majd a szálláson a záróműsort.

Augusztus 6.: Muraszombat–Budapest, hazaindulás

A pihentető alvást és az üdítő reggelit követően a 12:31-es vonatra pattanván irány Budapest! Érkezés: 16:59 (közvetlen járat). Itt könnyek között búcsúzkodunk, és ki-ki a szélrózsa minden irányában folytathatja útját hazafelé. A vonaton a 18 év alattiaknak Budapestig felnőtt kíséretet biztosítunk. Természetesen a hazaúton nem kötelező, de érdemes együtt menni Budapestig.

Figyelem, Muraszombatról a menetjegyét és hazautazását mindenki magának vegye meg!

Ha ennél több is érdekel, bővebb útleírást a https://baratokutja.hu/blog/ oldalon találsz.

Amit ne hagyj otthon

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevélenélkül nem tudsz átjönni a határon! Lakcímkártya; diákigazolvány a vonatra/buszra; TAJ kártya (utunk során orvos is zarándokol velünk, így az elsősegély mindig elérhető lesz; az ezen kívül felmerülő ellátás miatt legyen nálad). Európai Egészségbiztosítási Kártya: Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kormányablakban tudod ingyenesen kiváltani. Azért fontos, hogy veled legyen, hogyha bármilyen okból orvosi kezelésre szorulsz, akkor a helyi egészségügyi intézményben ezt be kell mutatnod. A részvételi díjban nincsen biztosítás! Ha úgy érzed, hogy szeretnél balesetbiztosítást, vagy nem tudod kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, akkor még elindulás előtt köss biztosítást! Semmiképpen se gyere úgy Barátok Útjára, hogy nincsen Európai Egészségbiztosítási Kártyád vagy balesetbiztosításod! Ezt induláskor ellenőrizni fogjuk.

alváshoz: polifoam, hálózsák, hálóruha, zseblámpa (tartalék elemek).

evéshez: bicska, kanál, villa, bögre, tányér (csajka), kulacs, első estére hozz magaddal hideg vacsorát, mert a BÚ-Táp még csak melegít aznap!

öltözködéshez: olyan lábbeli, ami kényelmes és alkalmas a túrázásra, pl. túrabakancs (beléje kettő zokni ajánlott), ne új legyen a bakancsod, de ha mégis, akkor min. 1-2 napot járkálj benne, hogy betörjön, és ne a lábad törjön be a BÚ elején! Esőkabát kötelező, tartalék cipő [futócipő, régi sportcipő (de ne széttaposott!), vagy túraszandál, idén sok lesz az aszfaltos út, a könnyű lábbelit ne hagyd otthon!], lábfájósoknak térd/bokaszorító, zoknik, fehérnemű, pólók (fiúknak legalább 6), köztük egy fehér, (régi barátpólók előnyben!), rövidnadrágok, legalább egy hosszúnadrág, pulóver, melegítő, lányoknak és legényeknek tánchoz való öltözet.

a nyári veszedelmek elhárításához: sapka vagy kendő, napolaj, szúnyog- és kullancsriasztó!

tisztálkodáshoz: nagy törölköző, tusfürdő, sampon, fogmosó felszerelés, WC-papír, zsebkendő, egyéni gyógyszer (pl. allergiásoknak kötelező akkor is, ha otthon nem jöttek még elő a tüneteid), fürdőruha (pl. lányoknak, kinti fürdéshez), papucs és kitartás, elfogadás, ha nem látsz minden nap fürdőszobát vagy meleg vizet…🙂

csomagoláshoz: nagy hátizsák (ebbe férjen bele minden cuccod, még a hálózsákod is, felkötözött, lelógó dolgok ne legyenek rajta, mert könnyen elvesznek! Gurulós bőröndöt erre a célra nem ajánljuk!), vízhatlan zacskók, kis hátizsák, amiben a napi felszerelésedet (kulacs, barátfüzet, esőkabát, pulóver, bögre, csajka, stb.) viszed a túrákon. A kis hátizsákod akkora (20-30 literes) legyen, hogy a csoportod közös ebédjének egy részét (kenyér, majonéz, ketchup, stb.) is bele tudd tenni!

Ha még nem töltötted be a 18. életévedet, valamelyik szülőd által aláírva hozd magaddal a következő nyilatkozatot (e nélkül nem vihetünk magunkkal):

Megéri elhozni: hangszerek (gitár, furulya, fuvola, dob, stb.), ha szeretnél bekapcsolódni a barátok zenés szórakoztatásába kérjük, jelezd Telek Andris főbarátnak ([email protected])! Kották, dalszövegek, fényképezőgép, toll, nyitottság és jókedv.🙂🙂

Nem lesz szükséged: JBL-re, tabletre, egyéb zenélős izére és bármire (pl.: alkohol, cigi), ami a társaidtól elválaszt.

És ami a legfontosabb: „Boldog az az ember, akinek az Úr az Istene és zarándokútra indítja a szíve…” /84. zsoltár/

A főbarátok nevében:                                        Fenyvesi Olivér

Tata, 2023. július 11.

Dr. Fenyvesi Olivér (vezető) [email protected] 30/ 945-5590Dr. Sárospataki Bálint (vezető)
20/ 775-3286
Juhász Katalin (pénzügyek) [email protected] 30/486-1165Béres Orsolya (jelentkezések) [email protected] 30/498-4388