BÚtvonal 2024. 1. szakaz

Katolikus ifjúsági zarándoklat

BÚtvonal 2024. 1. szakaz

BÚtvonal 2024. 1. szakaz

Bátonyterenye – Alsótold

Lejárók: Dodó, Monti

Nagyon szép tájon indul az idei BÚ. Az első napi táv mellé lesz még rengeteg szintemelkedés is, ennek fele fölfele, másik fele lefele… Az első nap lesz időnk beszélgetni a rég nem látott barátokkal, vagy újakat találni, gondolkodni és elmélkedni, hogy mit és miért hagytunk otthon.

Bátonyterenyéről egy kisebb aszfaltos, városi szakasszal kerülünk be az erdőbe, ahol kellemes emelkedőkre és árnyékra számíthatunk. Innen Szentkútra cirka 2 óra gyaloglás után érkezünk, ahol az első kisebb pihenőnket tervezzük.

BÚtvonal 2024. 1. szakaz

Ettől kezdve egész nap a Gyöngyök útján haladunk tovább, ahol kisebb-nagyobb emelkedőkre számíthatunk, valamint Sámsonházára beérve egy kis aszfalt is fogad minket. Az aszfalton tovább haladva beláthatatlan kanyarokkal találkozunk, itt szigorúan egyes sorban tudunk majd haladni. Egy mezőn vezet tovább az utunk, ezen keresztül érünk be Nagybárkányba, ahol elfogyaszthatjuk az ebédünket, hogy újra erőre kapjunk, ugyanis komolyabb szintre innentől számíthatunk egészen Garábig.

Meredek emelkedők és lejtők jellemzik utunk, néhol kisebb lankásabb utak adnak lehetőséget egy kis szusszanásra vagy mosdó szünetre. Garábról Felsőtoldon át Alsótoldra aszfalton jutunk át. 

Táv: 27.2 km (Dodó szerint 10 óra [!?])

Szint: 768 m fel, 726 m le.

Lábbeli: A mai napra bakancs javasolt de a kemények jöhetnek félcipőben is. A végén lesz hosszabb egybefüggő aszfalt napközben csak elvétve találkozunk vele.

Dzsindzsa: Nem nagyon lesz, inkább erdő és mező váltakozik. 

Lejárók ajánlják: Összességében ~40% aszfaltra számíthatunk, emiatt ajánlott a fejfedő, valamint naptej és kullancsriasztó, mert elég sok helyen derékig érő gazzal vagy csalánossal találkozunk. Ha esős idők lesznek előtte, akkor komoly sárfürdőre, az emelkedőkön/lejtőkön pedig több korcsolyázásra, mint túrázásra számíthatunk. 🙂